onsdag 30. september 2009

norsk lekse, tøm teksten s. 94

1. Episk diktning er for eksempel eventyr, roman, novelle eller saga. Bare at det er funnet opp, det er ikke noe som har skjedd. Diktningen har opphav fra muntlig fortelling før i tiden, da det ikke ble skrevet ned. I episk diktning så er det alltid en fortellerstemme eller en forteller som fører ordet. Den har også en handlingsgang og det er ganske ofte med fantasifigurer. Det er flere grener som går innenfor epikk, det er novelle, fabel, saga, eventyr, vits, legende og myte.
2. De største forskjellene mellom roman og novelle er:
· Novellen har et kort tidsrom, det har ikke roman.
· Novellen har få personer, det har ikke roman.
· Novellen har et høydepunkt, romanen har flere.
· Novelle har åpen slutt, det har ikke roman.
· I novellen må du lese mellom linjene, mens i roman så er det beskrevet mer detaljert.
3. Ordet novelle kommer fra det latinske ordet ”nyhet”. Før var det navnet på en tekst som var overraskende eller dramatisk. På engelsk så kalles det ”short story”
4. Myter er fortellinger om hvordan en kan forstå verden og tilværelsen. Mytene er i en ubestemt tid og omhandler helter og guder. Men mytene blir ikke skrevet ned, men formiddlet igjennom for eksempel litteratur.
5. Forskjellen mellom forfatter og forteller er at forfatteren er den som skriver boken og det er han/hun som bestemmer hvem som skal være forteller og hvem det er som forteller selve historien.
6. En fast personal synsvinkel er når fortelleren kan gå inn i hovedpersonens tanker og følelser, som igjen ser på resten av omverden, men ikke deres tanker.
7. I utdraget fra ”den misunnelige frisøren” av Lars Saabye Christensen er det fast personal synsvinkel. Fast personal synsvinkel er bare noen av de fortellersynsvinklene som finnes, eller så har du:
· Jeg- forteller
· Allvitende forteller (skiftende synsvinkel)
· Refererende forteller (utvendig synsvinkel)
· Autoral forteller
· Personal synsvinkel
8. Kronologi er at handlingene skjer etter når det skjedde. Det starter på starten og går i riktig rekkefølge helt til slutten.
9. Spenningen i en novelle kan være bygd opp forskjellig, den kan starte midt i spenningstoppen og dermed fortelle hva som skjedde med noen små høydepunkter. Eller så kan spenningen bygge seg opp til selve spenningspunktet og dermed gå ned igjen.
10. Med ”in media res” mener vi at det starter midt i handlingen og deretter forteller hva som skjedde før og etter.
11. Skildring: det er en slags pause i handlingen. Der fortelleren stopper og forteller mer detaljer hva som skjer eller skildrer en spesiell handling. For eksempel: ”Mørket hadde sneket seg sakte men sikkert innpå og lysene i den lille byen ble tent tidligere enn før.”
Scenisk framstilling: er når fortelleren viser, men ikke sier noe om hva som skjer. Som om det skulle være noe som skjedde på en scene. For eksempel: de kalde uidentifiserte partiklene dalte ned fram himmelen og landet seg som små ufoer på baken.”
12. Forskjellen på direkte- og indirekte personskildring er at direkte personskildring er når fortelleren beskriver eller kommenterer personens utseende og trekk. Mens i indirekte personskildring fortellere den det igjennom hva de gjør og sier.
13. Å tolke en tekst er hvordan vi tror den vil formidle. Derfor må vi sette oss inn i teksten og prøve å forstå dette igjennom hva teksten forteller og viser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar